登窯 Bizen 's outward simplicity is complicated and deep. 時は約千年前、日本の岡山県備前市周辺で生まれた備前焼。 周囲を山に囲まれたその地で受け継がれてきた伝統。 備前焼は釉薬や絵付けなどを施さず、土の魅力を最大に生かした「無釉焼き締め陶」である。 熱効率を考慮して斜面を利用した「登り窯」で約2週間、赤松を燃料に使用して焚き続ける。 最高温度約1250度。 ダイナミックな炎の流れと松割り木の灰が織り成す自然の造形の妙によってつくられる窯変の景色。 その素朴ながら内に秘めたる神秘性は昔も今も多くの人々に愛されている。 It was started around Bizen city in Okayama Pref. thousands years ago. The area is surrounded by mountains and the tradition was passed down to younger generations in the region. Glaze and hand-painting are not used and it makes the best use of the beauty of clay's appeal. It is baked for 2 weeks in a kiln, which is a highly regarded, traditional, thermally efficient kiln, and Japanese red pine is used as fuel, reaching a maximum temperature of 1250℃. The dynamic flame and the ashes of the chopped pine tree creates magnificent patterns. Simple but mystical attracts a lot of people since early times. |
(上)山里に見える登窯の煙突(中)一度の窯炊きで使用する薪は10t(下)窯出しの様子 |